Skip to content

Oeganda

Oeganda ligt in Oost-Afrika, is ongeveer 7x zo groot als Nederland en heeft om en nabij 43 miljoen inwoners. De bevolkingsaanwas is groot. De officiële taal is Engels, maar er worden vooral lokale talen (ruim 40) en dialecten gesproken. Van de Oegandezen is 85% christen (rooms-katholiek of anglicaans protestant) en 13% islamiet. De oorspronkelijke natuurspiritualiteit met zijn magische krachten heeft zich vermengd met de officiële religies.

Meer dan 90% van de bevolking leeft op kleine stukjes landbouwgrond. Hierop wordt voedsel voor eigen gebruik geproduceerd (vooral bananen, bonen, aardappelen, gierst en mais). Het voornaamste exportproduct is koffie, gevolgd door thee, vis, katoen, cacao en tabak.

De Oegandese overheid geeft veel aandacht aan onderwijs. Elk kind moet de kans krijgen om gratis onderwijs te volgen. Ondanks deze goede intenties is de realiteit dat vele overheidsscholen kampen met een tekort aan leraren en lesmaterialen. Private scholen zijn goed, maar vanwege hoge kosten zijn zowel deze scholen als het daaropvolgend voortgezet onderwijs voor de meesten onbereikbaar.

Politieke informatie
Door de koloniale grenzen, gecreëerd door Groot-Brittannië, ontstond een grote verscheidenheid aan etnische groepen met verschillende politieke systemen en culturen. Nadat in 1962 de onafhankelijkheid was uitgeroepen, verhinderden deze verschillen het tot stand komen van een werkende politieke gemeenschap. Het dictatoriale regime van Idi Amin (1971-1979) was verantwoordelijk voor de dood van ca. 300.000 tegenstanders. Schendingen van de mensenrechten onder Milton Obote (1980-1985) kostte nog eens minstens 100.000 levens. Het bewind van Yoweri Museveni heeft sinds 1986 relatieve stabiliteit en economische groei gebracht, al leeft heden ten dage nog steeds 37,7% van de bevolking onder de armoedegrens.

Back To Top