De Team Trauma Training heeft met groot succes zomer 2024 plaatsgevonden. De training is uitermate geschikt om de trauma zorg te verbeteren en is ontwikkeld voor degenen die met Trauma zorg te maken hebben; verpleegkundigen, clinical officers, artsen en specialisten.
Traumatologie in rurale gebieden in Afrika neemt snel toe. Dat heeft te o.a. te maken met toenemende motorisering van het verkeer, in combinatie met slechte wegen en de staat van onderhoud van transportmiddelen
Het dodental onder verkeersslachtoffers is in Low/ Middle income countries (LMIC’s) is 27 per 100.000 inwoners en in HIC’s 8/100.000.
Bekend is dat een gestructureerde opvang van verkeersslachtoffers het aantal doden en invaliditeit kan verminderen.
In de Westerse wereld worden daarom gezondheidsmedewerkers getraind in de opvang van dit soort patiënten.
Deze cursussen zijn niet geschikt voor landen met beperkte financiële middelen zoals Oeganda.
Om toch aan deze behoefte te voldoen zijn er trainingen ontwikkeld die speciaal gericht zijn op landen met minder faciliteiten.
Zo’n training is de TTT (Trauma Team Training) van de Canadian Network of International Surgery.
Ook in Oeganda neemt het aantal verkeersslachtoffers de laatste jaren toe.
Dat zien we ook in de aantallen patiënten in het St Francis Hospital en bovendien worden slachtoffers door naburige ziekenhuizen regelmatig doorverwezen. Dit komt onder andere doordat, met behulp van onze stichting, het Sign project (link naar Sign) is geïntroduceerd.
Om de toename in de stroom van trauma patiënten goed te kunnen opvangen heeft de stichting in samenwerking met het ziekenhuis het initiatief genomen om een trauma team training te organiseren.
Doel was om zo veel mogelijk medewerkers van het ziekenhuis te betrekken bij de cursus.
Na de nodige voorbereidingen is de TTT van start gegaan op maandag met een train the trainers deel.
De 5 deelnemers werden een dag getraind door een Canadese chirurg. Dinsdag kon de training van start met 32 deelnemers, verpleegkundigen, anesthesie medewerkers, basisartsen en medical officers, allemaal medewerkers van het ziekenhuis, maar ook enkele artsen uit een ander regionaal ziekenhuis.
Door medewerking van allerlei kanten was het gelukt zo veel mogelijk mensen vrij te spelen van hun dagelijks werk
Door digitale colleges in de vorm van video’s werd de theoretische basis gelegd, waarna met rollenspelen de geleerde kennis in de praktijk werd gebracht. Na een intensieve week konden na een praktisch examen, de certificaten worden uitgereikt.
Al direct na de training werd het geleerde al in de praktijk toegepast door de deelnemers en we kijken dan ook terug op een leerzame, goede training die de trauma opvang in het St Francis Hospital naar een hoger niveau heeft getild. Bovendien bestaat nu de mogelijkheid om een volgende cursus te organiseren door de getrainde trainers en zo nog meer zorgprofessionals in Oeganda te scholen in trauma opvang.
We willen onze sponsoren hartelijk danken voor hun bijdragen, die het mogelijk hebben gemaakt dit te organiseren.